BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI

PROGRAMIN HEDEFLERİ

Büro Yönetimi Programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işletmelerinde yöneticilerin ofis çalışmalarına katkı sağlamak ve büro faaliyetlerinde bulunmak üzere görev alabilecek nitelikli insan gücünü yetiştirmektir. İş dünyasının yönetim ve teknolojik gelişim hızına destek verecek dal sekreterlerini yetiştirmek bölümün hedefidir.

Büro Yönetimi Alanı Çerçeve Öğretim Programında;

1. Hukuk Sekreterliği

2. Ticaret Sekreterliği

3. Yönetici Sekreterliği

dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Büro Yönetimi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, büro hizmetleri, standart Türk klavyesi, ofis programları, iletişim teknikleri, diksiyon ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

Hukuk sekreterliği dalında; hukuk hizmetleri, yazışma ve dosyalama teknikleri, kamu hukuku ve özel hukuk, bilgisayarda hızlı klavye, web uygulamaları, mesleki yabancı dil,

Ticaret sekreterliği dalında; ticaret hizmetleri, yazışma ve dosyalama teknikleri, bilgisayarda hızlı klavye, mesleki matematik, web uygulamaları, mesleki yabancı dil

Yönetici sekreterliği dalında; büro paket programları, yazışma ve dosyalama teknikleri, bilgisayarda hızlı klavye, web uygulamaları, tasarım programları, mesleki yabancı dil ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

YÜKSEKÖĞRENİM/ İŞ BULMA OLANAKLARI

Alan öğrencilerimiz tercih ettikleri takdirde yüksek öğrenimlerine Tıp Sekreterliği alanında da devam edebilmektedirler.

Büro Yönetimi alanı öğrencileri lise son sınıfa geldiklerinde bir tam yıl boyunca işletmelerde Beceri Eğitimini tamamlamak üzere yerleştirildikleri kurumlarda ücretli staj yapmaktadır.

Büro Yönetimi Alanı Mezunları bulundukları şehir itibariyle çeşitli kurumlarda iş bulabilmektedir. Bunlar ; Belediye, Kaymakamlık, Adliye, Özel Hukuk Büroları, Muhasebe/Sigorta/Finans Büroları, Hastaneler, SGK, PTT, Resmi veya Özel Çay Fabrikalarının İdari bölümlerinde, ister üretim sektörü, ister pazarlama sektörü ya da hizmet sektörlerinin ofis/büro kısımlarında iş imkanı bulabilmektedirler.

Büro yönetimi öğrencilerimiz tercih ettikleri takdirde mezun oldukları alanla ilgili bir yükseköğrenim programında okumak isterlerse örneğin 4 yıllık İnsan Kaynakları Yönetimi ya da Sağlık Yönetimi bölümlerini tercih edebilirler. Üniversite sınavında başarılı oldukları takdirde isterlerse farklı bölümlerde de okuyabileceklerdir. Örneğin öğretmenlikler, işletme-İktisat ya da özel yetenek sınavıyla Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu gibi istedikleri bölümlere yerleşebilirler.

PROGRAMIN SÜRESİ

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass Sertifika / diploma ekiyle alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

BAŞARILMASI ZORUNLU (*) DERSLER TABLOSU

DALLAR

SINIF

ANADOLU MESLEK PROGRAMI

Hukuk Sekreterliği

Hukuk Hizmetleri

Ticaret

Sekreterliği

Ticaret Hizmetleri

Yönetici

Sekreterliği

Büro Paket Programları

PROGRAMDA AMAÇLANAN ÖĞRENME KAZANIMLARI

Alan Ortak Kazanımlar

• Meslek ahlakı ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, proje hazırlama, çevreyi koruma, etkili iletişim kurabilme, girişimcilik ve işe uyum sağlama ile ilgili konularda kendini geliştirir.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak büro hizmetlerinde kullanılan araç ve gereçleri işin özelliğine göre kullanıp büro ortamlarındaki iş ve işlemleri protokol kurallarına göre uygular ve organizasyon işlemlerini yapar.

• Standart Türk klavyesini kullanarak uygun vuruş teknikleriyle süreli metinler yazar.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda kelime işlemci, elektronik tablolama, sunu hazırlama yazılımlarında uygulamalar yapar.

• İletişim sürecine ve iletişim türlerine uygun olarak etkili iletişim kurar, telefon santrali ve diğer araç gereçler ile etkili iletişimi sağlar.

• Dilbilgisi kurallarına dikkat ederek Türkçeyi güzel konuşur.

Hukuk Sekreterliği Dalına Ait Kazanımlar

• Temel hukuk kurallarına göre hukuk hizmetleri ile ilgili işlemleri yapar.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kurum içi ve kurumlar arası yazışma yapıp yazışmaları dosyalayıp arşivler.

• Kamu hukuku ve özel hukuk ile yönetim teşkilatının yapısı ve etik kurallarına uygun işlemleri yapar.
• Bilgisayarda standart Türk klavyesini kullanarak süreli/sesli metinleri mevzuata uygun olarak yazar.
• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak web editörü yardımıyla temel işlemler, nesne işlemleri ve site yönetimi yapar.

Ticaret Sekreterliği Dalına Ait Kazanımlar

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak ilgili mevzuatlar doğrultusunda, örgüt ve iş yapısına göre ticaret hizmetleri ile ilgili işlemleri yapar.

• Matematik kurallarına göre kolay hesaplama teknikleri, yüzde ve binde hesaplamaları, oran ve orantı, maliyet, satış, faiz ve iskonto hesaplamaları yapar.

Yönetici Sekreterliği Dalına Ait Kazanımlar

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak büro paket programlarını kullanıp gerekli iş ve işlemleri yapar.

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda kurum yapısına ve işin özelliğine uygun estetik tasarımlar yapar.

Yayın: 10.04.2013 - Güncelleme: 27.11.2023 10:42 - Görüntülenme: 4467